Activiteiten

B. Activiteiten in  uitvoering

1. Tentoonstellingen, zie hierboven onder A.2. “Exposeren”.

2. Optredens, zie vooral onder het hoofdstuk “Met Bezêj”.

3. Publicaties, zie ook onder het hoofdstuk “Respons” en voor publicaties in boekvorm zie het hoofdstuk “Met Bezêj”.

4. In “Licht op lezen” van winter 2014 – 2015, is onder de titel “De Verzamelaar” een bijna acht minuten durend filmpje opgenomen, zijnde een verslag van een gesprek met Jos van de Wouw over het verzamelen en zijn verzameling.

5.1. Na een gesprek van Jos met de wethouder van cultuur in Nederweert, Henk Geraets, en zijn bekwame medewerker Jan van Riet over de plannen met de openbare bibliotheek in Nederweert en over de kinderboekencollectie van Jos en zijn Stichting met Horst Schrooten en Wel Kluskens als medebestuursleden, is er een lawine aan gespreksactiviteiten op gang gekomen. Het eerste gesprek vond in de zomer van 2017 plaats in het gemeentehuis. Na de vakantie zijn Jan van Riet en Jos van de Wouw met gesprekken met “buitenstaanders” begonnen.

5.2. Op woensdag 22 november 2017 vindt een gesprek plaats van Wel en Jos met Jan van Riet namens de gemeente en Peter Willekens met Cor Hendriks namens Eynderhoof. Jos laat een aantal belangrijke boeken zien en licht het een en ander toe over de verzameling. iedereen is onder de indruk maar Eynderhoof lijkt geen toekomstig partner voor het bewaren van de collectie. Jan van Riet snuffelt verder en betrekt anderen bij de gesprekken.

5.3. Op donderdag 4 januari 2018 komt Jan van Riet met de directeur van bibliocenter, Liesbeth Vogelaar, bij Wel en Jos om te overleggen. Jos legt uit hoe de boekencollectie tot stand is gekomen. Aan de hand van een veertigtal boeken over Peter Pan zien we dat er veertig verschillende uitgaven, met steeds andere illustratoren, van deze titel zijn. Als we nu A.A. Milne bekijken met Winnie de Poeh, dan zien we dat daar minstens evenveel verschillende uitgaven van zijn, met maar twee verschillende illustratoren, namelijk alle reguliere uitgaven zijn verluchtigd door Ernest Shepard. De enige andere soort uitgaven zijn adaptaties door Het walt Disney concern. Jos vertelt dat de collectie momenteel van een aantal te noemen schrijvers vele exemplaren telt. Dit betreft een beperkte selectie: van Frances Burnett (de schrijfster van O.a. De kleine Lord en De geheime Tuin) 64 exemplaren; van Charles Dickens 161; van Guus Kuijer 92; van Anne Frank 46; van Laura Ingalls Wilder (toegelicht) 75; van Hector Malot 74; en van Robert Louis Stevenson 88 ( hij is O.a. De schrijver van Schateiland).

5.4. Op donderdag 8 februari 2018 introduceert Jan van Riet bij Jos thuis een vrijwilliger die ongeveer twee en een half uur per week beschikbaar is om te helpen bij de uitbouw van de boekencollectie. Het is de in Nederweert wonende oud-leraar basisschool Freek Feijen. Afgesproken wordt dat hij zich voorlopig bezig zal houden met het plaatsen van afbeeldingen op de website. Op 9 februari staan de eerste foto’s van 10 boeken van Guus Kuijer onder het hoofdstuk ‘Kwaliteit’ (zie aldaar onder punt 3, 4 en 5.

5.5. Op vrijdag 9 februari vergadert het bestuur van de Stichting ten huize van Truus en Wel Kluskens in Eind-Nederweert om de huidige stand van zaken te bespreken. aanwezig zijn de bestuursleden Jacqueline van den Nieuwenhoven, Wel Kluskens Roel de Waard en Jos van de Wouw. Besloten wordt om op de ingeslagen weg door te gaan.

C. Activiteiten in het verschiet

1. In “Licht op lezen”, een on-line-tijdschrift van Hanneke Koene van De Boekenwurm in Maastricht staat een gesprek tussen Hanneke en Jos van de Wouw over het verzamelen van kinderboeken. De opname is op een onbewaakt moment ’s avonds laat gemaakt in het huis van Jos; dat is te zien aan zijn vermoeide blik. Overigens geeft het wel enig inzicht in het verzamelen en deze concrete kinderboekenverzameling.