Expositie in het gemeentehuis van Nederweert.

Op donderdag 30 september 1999 staat het volgende artikel in het “Weekblad voor Nederweert”:

Expositie in het gemeentehuis van Nederweert.

Alleen op de wereld…… maar niet als je leest.

Op donderdag 30 september om 19.30 uur opent de wethouder van cultuur, de heer M. Loijen, de expositie “Alleen op de wereld … Maar niet als je leest.” De expositie is te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis van Nederweert vanaf donderdag 30 september tot en met vrijdag 29 oktober 1999.

Kinderboekenweek en Jaar van de Ouderen

Oktober is de maand waarin jaarlijks de Kinderboekenweek valt. Ook vieren we in 1999 het internationale Jaar van de Ouderen. In deze tentoonstelling van kinderboeken uit de jaren 1930 tot 1960 worden beide feestelijke gebeurtenissen samengebracht. Verzamelaar Jos van de Wouw heeft zeven thema’s uitgekozen die een goed beeld geven van de kinderboeken uit die tijd. De thema’s zijn Kerstverhalen, Sprookjes, Katholieke kinderboeken, Klassiekers, Arendsoog en Witte Veder, Puk en Muk en Dik Trom.

Kinderboeken kort voor en na de Tweede Wereldoorlog

Tussen 1930 en 1960 werden er in Nederland duizenden kinderboeken uitgegeven, maar het merendeel bereikte toen Midden-Limburg met mondjesmaat of helemaal niet. voor de oudere meisjes was er Cissy van Marxveldt of Top Naeff. Van K. Norel verschenen de eerste oorlogsmoeheid. De vertaling van Milne’s Winnie de Poeh vond alleen bij de liefhebbers gehoor. Klassiekers als “Alleen op de wereld”, “Robinson Crusoe”, “Pinokkio” en “Alice in Wonderland” kenden in die tijd verschillende uitgaven. In de vijftiger jaren werden de eerste boeken van Miep Diekmann, Paul Biegel en Annie M.G. Schmidt  gelezen. Dit was echter het begin van een nieuwe periode in de kinderliteratuur.

Het noodlot van een verzamelaar

Jos van de Wouw is al zijn hele leven een verzamelaar. “In mijn vroegste jeugd verzamelde ik al alles wat op mijn weg kwam. Er was een doos met oude postzegels, een met ansichtkaarten, een met gebruikte kurken, een met watten en een met zilverpapier. Maar ik verzamelde vooral gebruikte lucifers en sigaren- en sigarettenpeuken. Toen ik eenmaal werkte en geld verdiende, begon ik boeken te verzamelen. Eerst Nederlandse literatuur, later tuin- en kookboeken en boeken over schrijvers en literatuur. Vanaf 1968, toen ik in Venlo aan de Kweekschool Nederlands ging geven, ben ik geleidelijk overgestapt op kinderboeken. Momenteel heb ik ruim 15.000 kinderboeken, vooral uit de hedendaagse kinderboekenproductie. De strips reken ik dan niet mee, want die beslaan ook nog eens een halve zolder. Verzamelen is een passie en een ziekte. Als je er door aangeraakt bent, kom je er nooit meer van af. en dat wil je ook niet.”

Openingstijden

De expositie is geopend op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur (vrijdagmiddag gesloten). U kunt de expositie bezoeken tijdens de opening op donderdag 30 september. Daarna tot en met vrijdag 29 oktober.